On our estate, we farm the land for the good of present and future generations. We have been working according to organic principles for over 20 years and are committed to sustainable, environmentally friendly management. We grow top-quality organic crops on 310 hectares of arable land. These include:

Our activities represent the beginning of a long food chain. Produce passes through many hands before the food actually arrives on the plate. We grow enough bread grains for a miller to produce hundreds of tonnes of flour each year, which a baker can use to make millions of bread rolls.

With a careful management, we make a sustainable contribution to our countries economy and food supply.

“And in the How, there lies the whole difference.”

Hugo v. Hoffmansthal

“And in the How, there lies the whole difference.”

Hugo v. Hoffmansthal

Organics: a matter of conviction.

For most of us, “organic” is a well-known term. But do we actually realise that organic can also stand for a way of life that respects future generations, actively fulfilling our responsibilities?

Since our organic conversion, we have saved 4.56 million kg of artificial fertilizers and 3.04 million liters of toxic pesticides. This benefits the earth and its people, animals and plants in equal measure. The consequences of this action are vitally important for the quality of the groundwater, billions of insects and small animals, and our crops. Not to mention, we can now produce healthier food for both people and animals.

Natural biodiversity is a key consideration in our organic production system. This includes appropriate crop rotations involving catch crops, plenty of green space and fallow land. Our cultivation plan also includes “wild fields”, areas where we cultivate but do not harvest to provide food and shelter for wildlife. These include sunflowers and millet for the birds, wild grazing mixtures for roe deer and small game, as well as flowering plant mixtures for our bees.

Conservation & a sustainable cycle.

We have set aside numerous conservation areas on the edge of the forest as part of the Natura 2000 programme. These areas are disturbed as little as possible and provide a sanctuary for innumerable plant and animal species.

A portion of our production goes to a neighbouring cattle farm. In return, we are supplied with the organic manure produced by the cows, which we apply to our fields to improve soil health and productivity.

Conservation & a sustainable cycle.

We have set aside numerous conservation areas on the edge of the forest as part of the Natura 2000 programme. These areas are disturbed as little as possible and provide a sanctuary for innumerable plant and animal species.

A portion of our production goes to a neighbouring cattle farm. In return, we are supplied with the organic manure produced by the cows, which we apply to our fields to improve soil health and productivity.

Did you know that 0.3 cubic metres of healthy soil is home to an average of...

Now you’ll see the soil with new eyes…

Did you know that 0.3 cubic metres of healthy soil is home to an average of...

Now you’ll see the soil with new eyes…

Since we converted to organic production in 2003, we have...

saved … kg of artificial fertilisers
4000000
avoided … litres of toxic pesticides
3000000
planted … organic plants
0
produced grains for … organic bread rolls
16900000000
improved the lives of … earthworms
380000000
spared … soil biota from toxic pesticides and fertilisers each year.
7500003556390000000

Photo gallery

Weizen.

Weizen zählt neben Mais und Reis zu den wichtigsten Getreidearten der Welt. Als globales Grundnahrungsmittel spielt er eine weltweit unschätzbar wichtige Rolle. Ob als Brot, Kuchen, Nudeln, Gries, Cornflakes oder Kekse, der Weizen lässt sich sehr vielseitig verarbeiten.

In unserem Betrieb stellt Weizen eine der Hauptkulturen dar. Nach der Ernte übernimmt ihn die europäische und vor allem heimische Backwarenherstellung. Ein Großteil geht an die jeweiligen Bioschienen unserer heimischen Handelshäuser und landet somit z.B. als Kaisersemmel oder Kugelhupf im Regal Ihres nächsten Supermarktes.

Dinkel.

Der Dinkel ist eine Weizenart und gehört zu den beliebtesten Brotgetreiden. Er ist gut verdaulich und beliebt in jeder Küche. Aus Dinkel lassen sich köstliche Backwaren herstellen. Er weist einen nussartigen, feinen Geschmack auf, der auch in Vollkornprodukten sehr beliebt ist.

Hier eine Dinkelbrot-Rezeptidee unserer lieben Christiane:

1. Ofen auf 200 Grad (Umluft: 180 Grad) vorheizen. Eine Kastenform (Länge 30cm)gut einfetten. Sonnenblumenkerne, Kürbiskerne und Pinienkerne miteinander vermischen und eine handvoll Kerne in die gefettete Form streuen.

2. Den Würfel Hefe in 500ml lauwarmes Wasser reinbröseln und mit einem Schneebesen gut verrühren, bis sich der Würfel aufgelöst hat.

3. Das Dinkelmehl mit der Körnermischung vermischen. Dann die Hefemasse hinzugeben. Das Salz und den Essig hinzugeben und alles mindestens 5 Minuten miteinander verkneten. Den Teig in die Kastenform einfüllen und mit den restlichen Körnern bestreuen. Das Brot ohne Gehenlassen direkt im vorgeheizten Ofen circa 45 Minuten backen.

Roggen.

Unter den Getreidearten liegt Roggen in der Welterzeugung auf dem 7. und somit letzten Platz. Auch in Europa, in Österreich und in unserem Betrieb spielt er eine eher untergeordnete Rolle, zählt aber aufgrund seiner geringen Anforderungen an den Boden und seiner unkraut-unterdrückenden Eigenschaften zu unseren Lieblingen. Dennoch ist er für seinen Nährwert, seine Verdaulichkeit und nicht zuletzt seine schöne Farbe allseits beliebt.

Unser Roggen landet größtenteils in Form verschiedener Backwaren in den Bioregalen heimischer Handelshäuser.

Mais.

Noch vor Reis und Weizen ist Mais das am meisten erzeugte Getreide der Welt. Seine Nutzung ist äußerst vielfältig. Neben der Verwendung als Lebens- und Futtermittel, wird er in der Industrie zur Herstellung von Kunststoff, Treibstoff oder als Energielieferant in Biogasanlagen verwendet.

Mais spielt in unserem Betrieb eine eher untergeordnete Rolle. Über Mauthner Bio geht unser Mais an die Agrana AG und wird dort vor allem zu Maisstärke für die Industrie verarbeitet.

Luzerne.

Die Luzerne, auch Königin der Futterpflanzen genannt, leistet eine enorm wichtige Düngerfunktion im Fruchtfolgekreislauf unseres Bio Betriebes. Durch ihre Fähigkeit, Stickstoff aus der Luft zu binden und über die Wurzeln wieder an den Boden abzugeben, ist sie eine unschätzbar wertvolle Pflanzenart. Jährlich wird etwa ein Sechstel unserer Fläche mit Luzerne angebaut.

Einen Großteil des jährlichen Aufwuchses stellen wir einem benachbarten Rinderbetrieb zur Verfügung, der uns im Gegenzug dafür mit Mist versorgt. So wird der Boden zweifach belebt.

Einen weiteren Teil der Luzerne liefern wir als Heu an österreichische Tierbetriebe.

Soja-
bohnen.

Die Sojabohne ist die weltweit wichtigste Ölsaat und ist aus der modernen Küche heute nicht mehr wegzudenken. Ob als Sojamilch als Ersatz für Kuhmilch, Tofuschnitzel, Sprossen für ein Wokgericht, Sojacreme für einen herzhaften Aufstrich oder Tempeh für ein feuriges Curry – das Einsatzgebiet der Sojabohne ist sensationell vielseitig.

Soja spielt in unserem Betrieb eine wichtige Rolle. Der Großteil geht an Biosparten verschiedener Lebensmittelhersteller und findet sich in diversen Regalen unserer heimischen Supermärkte wieder.

Hier ein Rezept, mit dem unsere liebe Sophie uns allen immer wieder eine große Freude bereitet:

Salbei Pasta (fettarm)
1. Die Spaghetti in Salzwasser fast “al dente” kochen (d. h., sie sollen noch etwas härter als al dente sein). Die Salbeiblätter in Streifen schneiden, den Knoblauch klein hacken.

2. Beides in der Butter kurz anbraten und mit der Brühe ablöschen. Dann Sojasahne, Milch und Fischkäse dazugeben und einkochen. Mit frisch gemahlenem Pfeffer und etwas Salz würzen. 3 Esslöffel von dem Nudelkochwasser dazugeben.

3. Wenn de Nudeln fast al dente sind, in die Sauce geben und solange garen, bis die Spaghetti die Sauce fast komplett aufgenommen haben, aber trotzdem noch bissfest sind. Dann anrichten. Ev. noch Parmesan dazu. Guten Appetit!

Wheat.

Aside from maize and rice, wheat is the most important grain in the world. Wheat plays an enormous role in feeding people around the world, eaten globally in the form of bread, cake, noodles, semolina, cornflakes, cookies and a multitude of other foods.

Wheat is one of our main production crops. Once harvested, it is used in the production of European and especially domestic Austrian baked goods. Most of our wheat production follows the appropriate organic pathways to domestic merchants, ultimately ending up on the shelves of your local supermarket as, for example, Kaiser rolls or Bundt cakes.

Spelt.

Spelt is a variety of wheat that is extremely popular for making bread. . It is easy to digest and a favourite in every kitchen. Spelt flour can be used to make a variety of delicious baked goods. It produces a superb nutty flavour, ideal for wholemeal products.

A spelt recipe idea from our dear Christiane:

1. Preheat the oven to 200 degrees (180 degrees fan-forced). Thoroughly grease a 30cm loaf tin. Combine sunflower seeds, pumpkin seeds and pine nuts and sprinkle a handful of the mixture into the tin.

2. Crumble the yeast into 500ml of lukewarm water and whisk thoroughly until dissolved.

3. Add the spelt flour to the seeds Then add the yeast mixture. Add salt and vinegar and knead well for at least five minutes. Place the dough in the loaf tin and sprinkle with remaining seeds. Place the dough immediately in the pre-heated oven and bake for approx. 45 minutes.

Rye.

Although rye plays a minor role in Europe, in Austria and indeed in our production, this grain is a favourite of ours as it takes very little from the soil and successfully suppresses weeds. Rye enjoys widespread popularity for its nutritional value, digestibility and, of course, its lovely colour.

Our rye is mostly used in a range of baked goods appearing on the organic shelves of domestic merchants.

Maize.

Maize ranks above rice and wheat as the most produced grain in the world. It can be used for a tremendous variety of purposes: not merely a food source for both people and livestock, this grain also has industrial applications in the manufacture of plastic, fuel and as the energy supplier in biogas plants.

Maize is not a major crop for us. Our maize is sold via Mauthner Bio to Agrana AG, where it is primarily processed into corn starch for industrial use.

Lucerne.

Lucerne, also known as the queen of fodder plants, plays an enormous role as an organic soil improver in our organic crop rotation sequence. Its ability to take nitrogen from the air and fix it in the soil at its roots makes it an invaluable plant variety. Every year, approximately one sixth of our land is put to lucerne.

A significant proportion of our annual production is supplied to our neighbours’ cattle farm, and in exchange they supply us with manure: a second layer of improvement for the soil.

The remainder of our lucerne harvest is supplied as hay to livestock enterprises in Austria.

Soya
beans.

The soya bean is the world’s most important oil seed, and no modern kitchen is without it. The soya bean is unbelievably versatile, being used to make soy milk to replace cow’s milk, tofu cutlets, sprouts for wok cooking, soy cream for a hearty spread or even tempeh for a hot curry.

Soya is an important element of our production. Most of our product goes to various organic foodstuff manufacturers, later appearing on a variety of shelves in domestic supermarkets.

Here is a recipe with which our dear Sophie frequently delights us:

Sage pasta (low fat)
1. Cook the spaghetti in salted water until almost “al dente” (still a little harder than al dente). Cut the sage leaves into strips and finely chop the garlic.

2. Fry sage and garlic briefly in butter and add stock. Then add the soy cream, milk and cream cheese, and reduce. Season with freshly ground salt and pepper. Add 3 tablespoons of the pasta cooking water to the pan.

3. When the pasta is almost al dente, add it to the sauce and cook until the sauce is almost completely absorbed into the spaghetti, but the pasta is still firm to the bite. Serve with parmesan cheese if desired. Bon appetit!